Loading Laddar...
 
härnösand.jpg

Moped klass 1

AM-körkort 

Körkort för EU-moped klass 1, mopedbil och EPA. Du får även köra moped klass 2 med denna behörighet.

För att kunna ta ett AM-körkort behövs:

 • ett giltigt körkortstillstånd och en giltig legitimation
 • en giltig utbildning hos en behörig utbildare
 • ett godkänt teoriprov på Trafikverket

Utbildning

Utbildningen är sammanlagt 12 timmar. Den innehåller både teoretiska och praktiska moment som övningskörning i trafik.

Uppsikt under övningskörningen sker av en behörig utbildare.

Privat övningskörning är inte tillåtet.

Det är viktigt att du redan från början förstår att teorin och körningen hör ihop - teorin ska du lära dig för körningens skull. Skyddskläder, hjälm och moped står trafikskolan för.

Du kan gå kursen innan du fyllt 15 år, men för att kunna göra den praktiska delen i utbildningen ska du ha fyllt 14 år och 9 månader, samt ha ett giltigt körkortstillstånd.

Teoriprovet får du sedan tidigast skriva på din 15-års dag.Utbildningens olika delar:

 • Teorilektioner 8 timmar med lärare
 1. Mopeden
 2. Människan & miljön
 3. Stadstrafik med grundläggande trafikregler
 4. Landsvägstrafik , trafikregler för mer trafikerade miljöer.

 

 • Mopedsimulator. På skolan finns en simulator i de olika miljöerna vi berört i teorin där resultat och utvärderingar ingår. Detta är en förberedelse för körningen i trafiken. Du kommer att få prova på under kursens gång.

 • Manöverkörning 1 timme på en körgård. Vi kommer här träna på hur man hanterar mopeden med de olika reglagen, kurvteknik och hur man bromsar mopeden på ett säkert sätt. När övningarna är klara kommer du ha en bra uppfattning om din egen förmåga att hantera mopeden och hur du säkert kontrollerar den trafiksäkert.

 • Körning i trafik 3 timmar avslutar utbildningen. Här startar man med mindre trafikerade vägar, landsväg och sedan avslutar man i starkt trafikerade vägar där riskfyllda situationer ingår. Du och din trafiklärare kommunicerar med varandra under pågående körning. 

 • Egna självstudier

När du bokat in dig och betalat kursavgiften får du en inloggning till elevcentralen, där du ska jobba självständigt med teoriprogrammet via internet. Detta kan du med fördel göra innan du påbörjar din kurs!

Så här ska du jobba med elevcentralen hemma: Presentation 

 • Rapportering till Transportstyrelsen

När du har gjort dina 12 timmar på Trafikskolan och är godkänd, rapporterar vi det vidare till Transportstyrelsen. 

 • Teoriprov på Trafikverket och foto till körkortet

Efter din utförda utbildning ska du skriva ett teoriprov på Trafikverket. Du kan boka provet själv här: Boka prov  En halvtimme före provet ska du fota dig på trafikverket, så ta med din legitimation. Se till att du är väl förberedd!

Vi kan också hjälpa dig med bokning när du är klar med teoriprogrammet i Elevcentralen. Observera att utbildningen måste vara rapporterad till Transportstyrelsen innan du skriver teoriprovet!

 • Körkortstillverkning

Inom fem arbetsdagar efter ett godkänt teoriprov skickas körkortet i ett rekommenderat brev. Du måste hämta ut körkortet personligen och inom två månader. Du måste då visa upp en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling).

Observera att om du vid provtillfället ansökt om och fått beviljat ett undantag från krav på identitetshandling så gäller det beslutet INTE vid uthämtande av körkort. Då måste körkortsinnehavaren själv kunna identifiera sig med en godtagbar identitetshandling.

Till dess att du har fått körkortet måste du, när du kör, ha med dig en handling som styrker din identitet, till exempel ett pass eller ID-kort. Rätten att köra med en ID-handling gäller endast under de två månader som du har på dig att hämta ut körkortet. Därefter måste du ha med dig körkortet då du kör.

Underkänt kunskapsprov

Om kunskapsprovet blir underkänt får du ett skriftligt beslut som visar inom vilka områden du inte har klarat frågorna.

Här kan du se kommande datum samt boka plats!