Loading Laddar...
 
härnösand.jpg

Moped klass 1

AM-körkort 

Körkort för EU-moped klass 1, mopedbil och EPA. Du får även köra moped klass 2 med denna behörighet.

För att kunna ta ett AM-körkort behövs:

 • ett giltigt körkortstillstånd och en giltig legitimation
 • en giltig utbildning hos en behörig utbildare
 • ett godkänt teoriprov på Trafikverket

Utbildning

Utbildningen är sammanlagt 12 timmar. Den innehåller både teoretiska och praktiska moment som övningskörning i trafik.

Uppsikt under övningskörningen sker av en behörig utbildare.

Privat övningskörning är inte tillåtet.

Det är viktigt att du redan från början förstår att teorin och körningen hör ihop - teorin ska du lära dig för körningens skull. Skyddskläder, hjälm och moped står trafikskolan för.

Du kan gå kursen innan du fyllt 15 år, men för att kunna göra den praktiska delen i utbildningen ska du ha fyllt 14 år och 9 månader, samt ha ett giltigt körkortstillstånd.

Teoriprovet får du sedan tidigast skriva på din 15-års dag.I AM-paketet ingår hela den lärarledda teorin & körningen, samt material och obegränsat med frågor på internet.

Utbildningens delar i turordning:

 • Vi börjar med 8 timmar lärarledd teori där vi går igenom 4 olika ämnen:
 1. Mopeden
 2. Människan & miljön
 3. Stadstrafik med grundläggande trafikregler
 4. Landsvägstrafik , trafikregler för mer trafikerade miljöer.

På teorilektionerna får du lyssna till föreläsningar och delta i diskussioner. Vi jobbar med värderingsövningar och gör grupparbeten. Vi ser även filmer och digitala bilspel, för att öka förståelsen.

När du köper ditt paket får du en inloggning till elevcentralen, där du kan jobba självständigt med teoriprogrammet via internet. Dessa frågor ska helst vara helt klara före körningen i trafik.

 • Mopedsimulator. På skolan finns en simulator i de olika miljöerna vi berört i teorin där resultat och utvärderingar ingår. Detta är en förberedelse för körningen i trafiken. Du kommer att få prova på under kursens gång.

 • Manöverkörning 1 timme på en körgård. Vi kommer här träna på hur man hanterar mopeden med de olika reglagen, kurvteknik och hur man bromsar mopeden på ett säkert sätt. När övningarna är klara kommer du ha en bra uppfattning om din egen förmåga att hantera mopeden och hur du säkert kontrollerar den trafiksäkert.

 • Körning i trafik 3 timmar avslutar utbildningen. Här startar man med mindre trafikerade vägar, landsväg och sedan avslutar man i starkt trafikerade vägar där riskfyllda situationer ingår. Du och din trafiklärare kommunicerar med varandra under pågående körning. 

Observera att antalet nämnda lektioner ovan är ett minimumkrav från Transportstyrelsen och är obligatoriska. Det är alltså helt okej att boka in sig på mer körning om man känner sig osäker. Vi är rädda om er säkerhet i trafiken!

 

Rapportering till Transportstyrelsen
När du har slutfört utbildningen och är godkänd, anmäler vi det vidare till Transportstyrelsen. Provet på Trafikverket kan vi hjälpa dig att boka när alla dina teorifrågor på internet är godkända. Kom ihåg att komplettera internetfrågorna med att även läsa dina böcker! Du kan även boka provet själv via trafikverket.se  

Här kan du se kommande datum samt boka plats!

Godkänt kunskapsprov

Du gör ditt teoriprov på Trafikverket, och ditt resultat kommer att skickas till den mailadress du får uppge vid bokning. Viktigt: Du ska vara på plats 30 minuter före provtiden, och fotografera dig. GLÖM EJ DIN GILTIGA LEGITIMATION.

Därefter får du besked om att ditt körkort är utfärdat. Inom fem arbetsdagar skickas körkortet i ett rekommenderat brev. Du måste hämta ut körkortet personligen och inom två månader. Du måste då visa upp en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling).

Observera att om du vid provtillfället ansökt om och fått beviljat ett undantag från krav på identitetshandling så gäller det beslutet INTE vid uthämtande av körkort. Då måste körkortsinnehavaren själv kunna identifiera sig med en godtagbar identitetshandling.

Till dess att du har fått körkortet måste du, när du kör, ha med dig en handling som styrker din identitet, till exempel ett pass eller ID-kort. Rätten att köra med en ID-handling gäller endast under de två månader som du har på dig att hämta ut körkortet. Därefter måste du ha med dig körkortet då du kör.

Underkänt kunskapsprov

Om kunskapsprovet blir underkänt får du ett skriftligt beslut som visar inom vilka områden du inte har klarat frågorna.